Hyppää pääsisältöön
Kuva
Fysioterapiaohjaus meneillään

Kuntoutuksen liikuntaryhmä- ja itseharjoittelutoiminta suunnitellaan avattavaksi 30.8.2021 alkaen

Jyväskylän terveyspalvelujen kuntoutuksen liikuntapaikoilla toteutuva aikuisten liikuntaryhmä- ja itseharjoittelutoiminta on suunniteltu käynnistettäväksi 30.8.2021 alkaen. Ryhmät jatkavat samoilla aikatauluilla kuin ennen korona-sulkua, mikäli toisin ei ilmoiteta.

Ennen kuntoutuksen ryhmä- ja itseharjoittelutoiminnan käynnistymistä kannattaa suosia ulko- ja kotiliikuntamahdollisuuksien lisäksi Jyväskylän liikuntapalvelujen tarjoamia liikuntamahdollisuuksia, kuten riskiryhmäläisille kohdennettuja kuntosali- ja uintivuoroja Aaltoalvarissa sekä Wellamossa.

Kausi 2021-2022 ja poikkeusajat

Liikuntaryhmä- ja itseharjoittelukausi 2021-2022 pyritään järjestämään syyskaudella 30.8.-19.12.2021 sekä kevätkaudella 10.1.-15.5.2022. Ryhmiä ei järjestetä syys- ja talvilomaviikoilla eikä arkipyhinä. Kauden 2021-2022 loma- ja pyhäaikoja ovat

 • Syyslomaviikko vko 42
 • Itsenäisyyspäivä 6.12.
 • Talvilomaviikko vko 9
 • Pääsiäinen 15.-17.4.
 • Vappu 1.5.

Kuntoutuksen ryhmämaksut

Kuntoutuksen liikuntapaikoilla toteutuva ryhmä- ja itseharjoittelutoiminta on pääasiassa maksullista, 33,90€/lukukausi, jos käyntejä on kertynyt 3 tai enemmän. Poikkeuksina 

 • Odottavien äitien liikuntaryhmät 20€ / lukukausi
 • Odottavien äitien ja synnyttäneiden naisten ryhmämuotoinen liikunta- ja kuntoutusneuvonta sekä etäliikuntaryhmät ovat maksuttomia
 • Selkäryhmä 20€ / kurssi (sisältää 3-6 käyntiä tarpeen mukaan)
 • Sydänasiakkaan starttiryhmä 20 € / kurssi (sisältää 5 peräkkäistä käyntiä)
 • Sydänliiton jäsenet saavat sydänryhmistä 10 % alennuksen, poislukien sydänstarttiryhmä

Kaipaatko kipujen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai muun terveydellisen syyn vuoksi sovellettua liikuntaa liikkuaksesi turvallisesti mutta tehokkaasti? Tarjoamme useita erityistarpeisiin kohdennettuja liikuntaryhmiä toimipisteillämme ympäri kaupunkia. Järjestämme fysioterapeuttien ohjaamia fysioterapiaryhmiä, sekä liikunnanohjaajien ohjaamia kuntouttavan liikunnan ryhmiä. Osa ryhmistä on kaikille avoimia ryhmiä. Osaan ryhmistä tarvitset fysiterapeutin toimintakykyarvion ja suosituksen.

Lisätietoja kuntoutuksen liikuntaryhmistä:
liikuntasuunnittelija p. 014 266 2006.

Liikuntaryhmät, joihin vaaditaan fysioterapeutin arvio:

Seuraaviin ryhmiin pystyy hakeutumaan Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen terveyspalvelujen fysioterapeutin vastaanoton kautta. Varaa aika Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelujen fysioterapian toimintakykykartoitukseen aikuisten ja kouluikäisten fysioterapian kautta

 • Kuntosaliryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut:
  Hankasalmen terveysasemalla, Kyllön terveysasemalla, Palokan terveysasemalla, Vaajakosken toimipisteellä, Väinönkadun toimipisteellä, Uuraisilla
 • Seniorikuntosaliryhmät:
  Hankasalmen terveysasemalla, Kyllön terveysasemalla, Palokan terveysasemalla, Uuraisilla, Väinönkadun toimipisteellä
 • Neurologisten kuntosaliryhmät:
  Hankasalmen terveysasemalla, Kyllön terveysasemalla, Palokan terveysasemalla, Vaajakosken toimipisteellä, Väinönkadun toimipisteellä
 • Selkäryhmät kroonista selkäkipua poteville:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Sydänasiakkaan starttikurssi:
  Väinönkadun toimipisteellä. Katso myös Jyväskylän terveyspalvelujen ja Keski-Suomen keskussairaalan yhteistyössä tekemä video Sydänasiakkaan starttikurssista, ja ilmoittaudu mukaan seuraavalle kurssille!
 • Reuma-allasryhmät:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Allasryhmät henkilöille, joilla toimintakyky alentunut:
  Väinönkadun toimipisteellä
 • Tasapainoryhmä:
  Korpilahden terveysasemalla
 • Lasten motoriikkaryhmät:
  Asemakadun toimipisteellä, lähete tehdään alle kouluikäisten lasten fysioterapiasta.
 • Itseharjoittelu kuntoutuksen kuntosalilla:
  Hankasalmen terveysasema, Kyllön terveysasema, Palokan terveysasema, Väinönkadun toimipiste

Kaikille avoimet kuntoutuksen liikuntaryhmät

Seuraavat ryhmät ovat kaikille avoimia liikuntaryhmiä, joihin ei tarvita fysioterapeutin suositusta.

Kuntoutuksen avoimien liikuntaryhmien tuntikuvaukset

Pitkäaikaissairaiden liikuntaryhmät

Kuntoliikuntaryhmä: Sydän- ja luustoliikuntaa

Ryhmä on suunnattu sydän- tai luustotauteja kuten osteoporoosia sairastaville. Jos taustalla on sydän- tai verenpainetauti, tulee sydäntapahtumasta olla kulunut jo vähintään joitakin kuukausia. Ryhmässä nostetaan sykettä sekä lihaskuntoa niin oman kehon painolla kuin välineitäkin hyödyntäen. Sydäntä ja luustoa vahvistetaan turvallisesti, mutta riittävästi kuormittaen. Harjoitusmuotoina ovat esimerkiksi kierto- ja lihasvoimaharjoittelu. Lisäksi harjoitellaan erilaisia kehonhuollollisia rentoutumisharjoitteita. Ryhmä on suunnattu asiakkaille, jotka liikkuvat ilman liikkumisen apuvälinettä ja pystyvät siirtymään lattiatasoon.

Aika ja paikka: Puistokoululla Puistokatu 7-9 (sisäänkäynti liikuntakentän puoleiselta sivulta, vasemmanpuoleisesta ovesta) maanantaisin klo 17.30-18.30 ja Jäähallin tanssisalissa Rautpohjankatu 10 keskiviikkoisin klo 12.00–13.00. Yhden kerran kesto 60 min.
Ilmoittautuminen: Ennakkoilmoittautuminen sähköiseen järjestelmään 2.8.2021 alkaen kurssinumeroilla 1455 (maanantai) tai 1456 (keskiviikko) tai 17.8.2021 alkaen puhelimitse 014 266 2006.
Maksut: Lukukausimaksu 33,90 € toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän. Sydänyhdistyksen jäsenille hinta on 30 €.

Katso lisätietoa sydänasiakkaan liikuntamahdollisuuksista Keski-Suomessa sydänpolun kautta!

Kuntoutuksen äitiysliikunta- ja kuntoutusryhmät

Odottavien äitien maksuton liikunta- ja kuntoutusneuvonta

Ryhmässä keskustellaan raskausaikana liikkumisesta ja odottavan äidin hyvinvoinnista. Erityisesti ohjausta annetaan selän terveyteen, lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja rentouttamiseen, kanto- ja imetysasentoihin, turvallisen liikunnan sykerajojen ja kuormittavuuden arviointiin sekä synnytyksestä palautumiseen. Eniten hyödyt tapaamisesta, jos osallistut tapaamiseen raskauden ensimmäisen tai toisen kolmanneksen aikana. Ryhmä sisältää keskustelua ja toiminnallisia harjoituksia, joten varaudu joustavalla vaatetuksella. Ryhmää ohjaa äitiysliikuntaan- ja äitiysfysioterapiaan perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika: Tulevalle syksylle on suunnitteilla kolme ajankohtaa keskiviikoille klo 17-18.30. Kesto noin 90 min. Kaikki tapaamiset ovat saman sisältöisiä:

 • 15.9. kurssinumero 1813
 • 27.10. kurssinumero 1814
 • 8.12.   kurssinumero 1815

Paikka: Tapaaminen pyritään järjestämään keskustan toimipisteellä, osoitteessa Väinönkatu 44. Tapaaminen järjestetään pohjakerroksen liikuntasalissa. Ryhmä on mahdollista muuttaa toteutuvaksi myös Teams- etäyhteydellä, mikäli kokoontumisrajoituksia tiukennetaan.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään ryhmän kurssinumerolla.
Maksut: Osallistuminen on maksutonta.

Synnytyksen jälkeinen maksuton liikunta- ja kuntoutusneuvonta

Ryhmätapaaminen on suunnattu ensisijaisesti alle 6kk sitten synnyttäneille naisille. Jos kuitenkin tapaamisen aihealueet askarruttavat, olet tervetullut mukaan vaikka synnytyksestäsi olisi kulunut pidemmänkin aikaa! Tapaamisessa keskustellaan liikkumisen aloittamisesta synnytyksen jälkeen, lantionpohjan, keskivartalon sekä ryhtilihasten harjoittamisesta, vatsalihasten erkauma-asioista sekä mahdollisten arpien käsittelystä. Ryhmä sisältää keskustelua ja toiminnallisia harjoituksia, joten varaudu joustavalla vaatetuksella.  Ryhmästä on tarvittaessa mahdollista ohjautua myös yksilölliseen fysioterapiaan.

Aika: Syyskaudelle on suunnitteilla kolme ajankohtaa torstaisin klo 14.00-15.30. Kesto noin 90 min. Kaikki tapaamiset ovat saman sisältöisiä. Ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Paikka: Tapaaminen pyritään järjestämään keskustan toimipisteellä, osoitteessa Väinönkatu 44. Tapaaminen järjestetään pohjakerroksen liikuntasalissa. Ryhmä on mahdollista muuttaa toteutuvaksi myös Teams- etäyhteydellä, mikäli kokoontumisrajoituksia tiukennetaan.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään ryhmän kurssinumerolla.
Maksut: Osallistuminen on maksutonta.

Äitiysjooga

Ryhmät ovat suunnattu raskaana oleville äideille sekä synnytyksestä palautumiseen. Ryhmissä harjoitetaan liikkuvuutta, voimaa, hengitystä, keskittymistä ja rentoutumista jooga-asennoissa. Jooga-ohjaaja on perehtynyt raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen harjoitteluun ja harjoitteet on suunniteltu kehon muutokset raskausaikana ja synnytyksen jälkeen huomioiden. Ohjaaja antaa yksilöllisiä ohjeita, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen. Harjoitteluun sisältyy oleellisesti myös rentoutumista, joka on tärkeä osa odottavan äidin terveyttä. Ryhmää ohjaa joogaan ja kuntoutukseen perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika ja paikka:

 • ETÄJOOGA 
  • perjantaisin klo 12.30-13.30 Teams-etäyhteydellä (kurssinumero 817)
 • JOOGA LIIKUNTAPAIKALLA
  • perjantaisin klo 10.45-11.45 kaupungin kirjastolla, Vapaudenkatu 39-41 (kurssinumero 816)

Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään kaupungin sähköiseen järjestelmään ryhmän kurssinumerolla. Etäryhmiin on jatkuva ilmoittautuminen. Mikäli etäryhmä on täynnä, ilmoittaudu järjestelmään jonoon, niin lähetämme osallistumislinkin etäryhmään. 
Maksut: Etäryhmään osallistuminen on maksutonta mutta vaatii ilmoittautumisen. Liikuntapaikoilla toteutuvat liikuntaryhmät ovat maksullisia, 20€/kausi mikäli käyntejä on kauden aikana kertynyt 3 kertaa tai enemmän.

Äitiysryhmä: kuntoliikunta- ja rentoutusryhmä

Ryhmä ovat suunnattu raskaana oleville äideille sekä synnytyksestä palautumiseen. Ryhmässä harjoitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaskuntoa sekä oman kehon painolla että välineitä hyödyntäen. Harjoitteet on suunniteltu raskausajan ja synnytyksen muutokset kehossa huomioiden. Ohjaajat antavat myös yksilöllisiä ohjeita, jolloin liikkuminen on mielekästä ja turvallista. Harjoittelemme myös rentoutumista, joka on tärkeä osa äidin terveyttä. Ryhmää ohjaa äitiysliikuntaan perehtynyt liikunnanohjaaja.

Aika ja paikka:

 • ETÄRYHMÄ: KUNTOLIIKUNTA & KEHONHUOLTO
  • tiistaisin klo 14.00-15.00 Teams-etäyhteydellä (kurssinumero 815)
 • KUNTOLIIKUNTA & KEHONHUOLTO LIIKUNTAPAIKALLA
  • maanantaisin klo 18.30-19.30 Puistokoululla, Puistokatu 7-9 (kurssinumero 813)
  • maanantaisin klo 19.30-20.30 Puistokoululla, Puistokatu 7-9 (kurssinumero 814)

Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen tehdään sähköiseen järjestelmään ryhmän kurssinumerolla. Etäryhmiin on jatkuva ilmoittautuminen. Mikäli etäryhmä on täynnä, ilmoittaudu järjestelmään jonoon, niin lähetämme osallistumislinkin etäryhmään.
Maksut: Liikuntapaikoilla toteutuneista ryhmistä lukukausimaksu 20€ toimitetaan laskuna kotiosoitteeseen, jos käyntejä on 3 tai enemmän kauden aikana. Etäryhmät ovat toistaiseksi maksuttomia.

Liikuntapalvelujen, Jyväskylän Kansalaisopiston ja ikääntyneiden palvelujen hyvinvointikeskusten liikuntaryhmät

Jos tarvitset vielä ohjausta liikunnan soveltamisessa, mutta selviydyt harjoittelusta kuntoutuksen ryhmiä suuremmissa (10+ henkilöä) ryhmissä, kannattaa hakeutua Liikuntapalvelujen ohjattuihin liikuntaryhmiin. Myös Liikuntapalveluilla on kevennettyjä ryhmiä ja kaupungin soveltava liikunta (esim. kehitysvammat, viittomankieliset ryhmät) on keskitetty Liikuntapalveluille.

Jos taas selviydyt harjoittelusta itsenäisesti, mutta haluat silti liikkua ryhmässä ja ohjatusti, kannattaa hakeutua Kansalaisopiston liikuntaryhmiin

Myös ikääntyneiden palvelujen hyvinvointikeskukset järjestävät liikuntaryhmiä. Ryhmien tarjonta vaihtelee, tarjontaa kannattaa katsella lähimmän hyvinvointikeskuksen sivuilta.

Kaupungin järjestämät liikuntaryhmät kootaan myös Liikkumaan-liitteeseen, joka jaetaan koteihin Jyväskylän kaupungin tiedotuslehden välissä elokuussa. 

Liikuntaneuvonta

Jos tarvitset apua liikkumisen aloittamiseksi tai sinulle sopivan liikunnallisen lajin, palvelun tai ryhmän valintaan, kannattaa olla yhteydessä maksuttomaan liikuntaneuvontaan.

Kotiharjoitusohjeita omatoimiseen harjoitteluun

Kunnosta kannattaa pitää huolta myös kotiharjoittelun keinoin. Ulkoilun lisäksi voi suosia erilaisia kotiharjoitteluohjelmia. Kokoamme tälle sivulle kuntoutuksen asiakkaille sopivia harjoitusohjelmia teemoittain ja vaikeusasteittain. Ota aina käsituki seisten tehtävissä harjoitteissa, jos koet tasapainosi epävarmaksi!

Harjoitusohjeita senioreille ja pitkäaikaissairaille

Harjoitusohjeita erilaisiin kiputiloihin & vartalon hallintaan

Äitiysfysioterapeutin harjoitteet

Raskausajan liikunta (video)

Liikkumisen aloittaminen alatiesynnytyksen jälkeen, JAMK opinnäytetyö (pdf)

Keskivartalon harjoitteet synnytyksen jälkeen (video)

Taukojumpat työn tauottamiseksi ja ilman liikkumisen apuvälineitä liikkuville

Kuntoutuksen muu ryhmätoiminta

Toimintaterapian ryhmät

Puheterapian ryhmät