Hyppää pääsisältöön
Kuva
Luonnonkuiduista muotoiltu pieni kulho Marija Partanen-Vainion Näytönpaikan näyttelyssä Suomen käsityön museossa kesällä 2022. Kuva Marija Partanen-Vainio
26.7.–18.9.2022

Marija Partanen-Vainio – Kuidun muotoja

Taiteilija Marija Partanen-Vainion näyttelyssä taidetta tehdään ekologisuus edellä. 

Taiteen tekeminen on luovuutta ja valintoja. Taiteilija Marija Partanen-Vainion näyttelyteoksien materiaalina toimivat kasvikuidut, joiden valintaan on vaikuttanut ekologisuus ja niiden monipuolinen hyödyntäminen taidetuotteeksi. Teoksissa hyödynnetään materiaalin ominaisuuksia esim. väriä ja tekstuuria, jolloin kuitu aloittaa elämän taiteen välikappaleena.

Näyttely Kuidun muotoja on esillä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 26.7.–18.9.2022. Näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Ekologisuus taiteessa on ympäristöystävällisten valintojen tekeminen ja huomion kiinnittäminen materiaaliin sekä menetelmiin. Ekologisuus liitetään usein tuotteeseen, jonka väitetään olevan vähemmän haitallinen ympäristölle. Ekotaiteen tunnusmerkkejä ovat luonnosta helposti saatavat materiaalit kuten puu ja kivi. Ekotaide on lähellä luontoa ja siihen liitetään usein myös käsitteet ympäristötaide ja maataide, jotka ovat paikkasidonnaisia ja niiden tarkoitus ei ole olla ikuisia, vaan osa luontoa ja luovaa prosessia. 

Ihminen on osa luontoa ja kuidut ihmisen kehittämä tuote, joka soveltuu moniin tarkoituksiin. Kuidun muodoissa toistuvat ihmisen tarve-esineiden arkiset muodot, esteettisyys ja yllätyksellisyys. Teoksiin on käytetty mahdollisimman vähän prosessoitua kuitumateriaalia (esim. hamppua, juuttia ja pellavaa) ja teokset ovat kierrätettäviä. 

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
014 266 4370
Tapahtuman osoite
Kilpisenkatu 12, Jyväskylä
Näytönpaikan näyteikkunat, katsottavissa kadulta.
Asiasanat:  
Tapahtuman kaupunginosa: