Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lankahine-näyttely: karjalan kuviointia modernissa kassissa. Kuva: Sami Repo. Kuva Sami Repo
Avoinna 28.5.-11.9. ti-su klo 11-18, ma suljettu

Lankahine – Kehrätty Karjala

Taiteilija-muotoilija Sanna Vatasen näyttely Lankahine – Kehrätty Karjala saa inspiraationsa paitsi karjalaisesta käsityöperinteestä myös Vatasen omista karjalaisista juuristaan. Näyttelyn karjalan kielinen nimi, lankahine, tarkoittaa ’langasta tehtyä, tavallisimmin villalangasta kehrättyä’. 

Ikiaikaiset käsityötekniikat ja rikas karjalainen kuviomaailma toimivat yhä, mutta nyt uudella tavalla.

“Että perinteet säilyisivät, täytyy niiden aika ajoin uudistua. Tavoitteeni oli löytää tekniikoille ja kuvioille tapa käyttää niitä omaan aikaamme sopien. Miksi ommella neulakintaasta aina sitä paksua versiota, kun emme enää aja reellä töihin ja ilmastonmuutoksen keskellä pärjää ohuemmillakin käsineillä?” Vatanen avaa ajatusta näyttelyn taustalla. 

Karjalassa käsillä tekeminen oli luontainen osa arkea ja siitä löytyy sekä eroja että yhtäläisyyksiä omaan aikaamme. Käsityötaidon oppiminen alkoi jo varhain kotona äidin tai mummon opastamana ja lukuisten tekstiilitekniikoiden taitaminen oli tytöille jopa naimisiin pääsyn mitta. Tekstiileillä oli ennen vanhaan tärkeä osansa rituaaleissa ja juhlamenoissa ja karjalaisen käspaikan kautta tämä perinne elää yhä. Vatasen mielestä onkin tärkeää kertoa käsitöihin ja kuvioihin liittyvästä symboliikasta ja niiden taustasta. ”Vanhoja tekniikoita kokeilemalla voi lähteä tutkimusmatkalle – kohdata haasteita, mutta myös löytää ja oppia uutta. Vanhaan kuviomaailmaan ja sen symboliikkaan voi ensin tutustua neulomalla tai virkkaamalla, taidoilla, jotka ovat tänä päivänä ne tutuimmat”, Vatanen kuvailee. 

änä päivänä käsillä tekeminen voi merkittävällä tavalla tukea ihmisen hyvinvointia ja karjalaista punapoimintaa voi kokeilla vaikka minikoossa, taskukokoisen kudontakehyksen ja suuren neulan avulla. Osa vanhoista tekniikoista sopiikin hiljaiseen meditatiiviseen tekemiseen, osa taas iloiseen yhdessä olemiseen työpajoissa ja neulekerhoissa. 

Tapahtuman hinta

Katutason näyttelyihin vapaa pääsy!

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
0142664370
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Asiasanat:  
Tapahtuman kaupunginosa: