Hyppää pääsisältöön
Kuva
Eini Knuutisen kuvakudos Äidin kynsilakka, näyttelystä Minä muistan. Sinisellä pohjalla kädet, jotka lakkaavat kynsiä. Kuva Eini Knuutinen
Avoinna 18.6.-21.8.2022 ti-su klo 11-18, ma suljettu

Eini Knuutinen: Minä muistan

Muisto muotoutuu kuvana kudokseen kuvataiteilija Eini Knuutisen näyttelyssä Suomen käsityön museossa!

Kuvataiteilija Eini Knuutisen näyttely Minä muistan on viiden teoksen moniaistinen kokonaisuus. Tarinoita, muistoja ja niiden aistijälkeä käsittelevä näyttely sai alkunsa Knuutisen lukiessa Marcel Proustin kertomusta madeleine-leivoksesta ja sen mieleen tuomasta elävästä muistosta. ”Halusin tarkastella tällaista voimakkaan aistiperäistä, proustilaiseksi kutsuttua muistijälkeä taiteen kautta. Muistoissa ja tarinoissa on aina jotain samaistuttavaa ja tunnistettavaa, mutta lopulta muistoa ei voi täydellisenä jakaa tai toistaa. Edes itselleen.” Näyttely on esillä Suomen käsityön museon luentosalissa 18.6.–21.8.2022. 

Teoksia varten Knuutinen haastatteli useita ihmisiä heidän muistoistaan ja tarinoistaan, joihin liittyi vahvasti aisti-informaatiota kuten tuoksuja, värejä tai ääntä. Näiden pohjalta valikoitu viisi eri muistoa, jotka herättivät Knuutisessa voimakkaan mielikuvan ja tunteen myötäelämisestä. 

Knuutinen kutoi käsin mieleensä maalatun kuvan kudokseen ikään kuin välähdyksenä hänelle kerrotusta tarinasta. Kuvakudokset ovat jo vuosisatoja olleet tarinankerronnan välineinä, ja sen vuoksi se valikoitui myös Knuutisen teosten ilmaisuväyläksi. 
”Muiston punoutuminen, jatkuva uudelleen eläminen ja nivoutuminen eri aistikokemuksiin hahmottui siinä, kuinka langat kietoutuivat toisiinsa ja toisaalta muodostivat selkeän kuvan ja toisaalta jäivät vapaasti virtaamaan ja nivoutumaan uudelleen. Kuvakudokset saavat uusia merkityksiä ja syvyyttä äänen ja tuoksun tuoman kokemuksen kautta. Yksilön kokemuksesta ja omista muistoista riippuen aistien yhdistelmä saa aikaa yksilöllisiä reaktioita”, Eini Knuutinen kertoo. 

Tapahtuman hinta

Pääsyliput

  • aikuiset 8€
  • eläkeläiset 6€
  • opiskelijat 4€
  • alle 18-vuotiaat maksutta

Perjantaisin kaikille vapaa pääsy. Meillä käy myös Museokortti. 

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
0142664370
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Museon luentosali. 2. krs
Asiasanat:  
Tapahtuman kaupunginosa: