Hyppää pääsisältöön
Kuva
Neulanreiästä - kuvia linssittömällä kameralla -näyttelyjuliste. Rajattu. Kuva Suomen käsityön museo
17.9.–4.12.2022

Neulanreiästä - Kuvia linssittömällä kameralla

Näyttely johdattaa valokuvauksen juurille, kiehtovaan camera obscuraan pohjautuvaan kuvaukseen. Näyttelyssä sukelletaan neulanreikäkameran rakentamiseen ja kuvaamiseen.

Esillä on mitä mielikuvituksellisempia kameroita sekä kuvataiteilijoiden neulanreikien kautta ottamia valokuvia. Suomen käsityön museossa 17.9.–4.12.2022 esillä olevan näyttelyn ovat kuratoineet Suomen käsityön museo ja kuvataiteilija Jyrki Markkanen. 

Neulanreikäkamera on valokuvaamista yksinkertaisimmillaan. Tarvitaan vain valotiivis laatikko, jossa on pieni reikä valon kulkua varten. Valokuva piirtyy laatikon sisällä olevalle filmille tai valokuvapaperille. Tekniikka on yksi varhaisimmista valokuvaustavoista, ja sen luoma unenomainen tunnelma vetoaa yhä edelleen valokuvaajiin ympäri maailman. Ensimmäisen kerran neulanreiästä piirtyvä kuva huomattiin jo 300–400 eaa., mutta toden teolla sitä hyödynsivät taiteilijat 1500-luvulta alkaen, jolloin myös Leonardo da Vinci teki aiheesta muistiinpanoja. Camera obscura toikin perspektiivin uudella tapaa keskiöön kuvataiteessa.

Itse valokuvan lisäksi neulanreikäkuvaamisessa lähes yhtä tärkeään rooliin pääsee kamera ja sen rakentaminen. Neulanreikäkuvaus yhdistää taidon ja sattumanvaraisuuden, käsityön ja taiteen, kemian ja fysiikan sekä valon ja pimeyden. Neulanreiästä-näyttelyssä pääseekin tutustumaan mitä erikoisimpiin neulanreikäkameroihin ja niiden rakentamiseen. Myös kameralla valokuvaamisessa monia kiinnostaa käsillä tekeminen ja sattuman tuoma luova ote. Vaikka neulanreikäkameralla kuvatessa kuinka suunnittelee ja sommittelee, on lopputulos aina pieni yllätys, kun valo piirtää negatiiville jotain uutta ja yllättävää. Neulanreikäkuvaaminen on valon, kameran ja kuvaajan yhteistyön taidonnäyte. 

Neulanreiästä-näyttelyssä on mukana useita pitkän linjan neulanreikäkameralla valokuvaajia, mikä näkyy paitsi kameroissa, myös valokuvissa. Yhdellä kamerassa on yhden neulanreiän sijaan käytössä ”monilinssitekniikka” ja reikiä on useampia, kun toinen luottaa kaikkein yksinkertaisimpaan menetelmään ja kolmas haluaa yhdistää neulanreikäkuvaukseen elektronista osaamistaan. Kaikkia kuitenkin yhdistää itse tehty kamera ja uusi tapa katsoa ympäristöä neulanreiän läpi. 

Tapahtuman hinta

Katutason näyttelyihin vapaa pääsy!

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
0142664370
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Asiasanat:  
Tapahtuman kaupunginosa: