Hyppää pääsisältöön
Kuva
Neuromem
3.3.2022 18.00–18.00

Yhteistyö: Vankilateatteri esittää: Neuromem

Yhteistyöproduktio Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä

Jyväskylän kaupunginteatterissa nähdään 10.2. ensi-iltansa saava, poikkeuksellinen vierailuesitys, kun Vankilateatteri saapuu taloon.  Tuotannon esiintyjäryhmä koostuu Jyväskylän vankilan vangeista. Tourulassa sijaitseva Jyväskylän vankila kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueeseen. Vankila on 60-paikkainen, asiakkuuden kokonaishallinnan työskentelymallia hyödyntävä avolaitos miehille. Vankilateatteritoiminnan taustalla on Taittuu ry, joka on Suomen ainoa pitkäjänteisen vankilateatterin toteuttaja. Taittuu ry. on tehnyt vankilateatteriproduktioita eri vankiloiden ja paikallisten teattereiden kanssa yhteistyössä vuodesta 2008. ”Haluamme tehdä järkevää, johdonmukaista ja avointa teatteritoimintaa vankiloissa sekä korkeatasoisia esityksiä”, sanoo Taittuu ry:n vastaava ohjaaja Hannele Martikainen. 

Taittuu ry:n toimintamallissa ohjaaja kirjoittaa aina ryhmän kanssa yhdessä omanlaisensa tarinan. Jyväskylän kaupunginteatterissa luvassa on Neuromem-niminen dystopia – komediallinen tanssahtelu nykymenneisyydessä. Teoksen ohjaa Antti Lattu. Toiminta on vangeille vapaaehtoista ja omalla vapaa-ajalla tapahtuvaa, mutta kyseessä ei siis ole ns. teatterikerho tai terapiatoiminta, vaan omasta tekemisen halusta kumpuava teatteritaiteen luominen. Tuotanto toteutetaan siten, että vangit toimivat näyttelijöinä ja teatteriammattilaiset vastaavat muusta.
 

LISÄTIETOA VANKILATEATTERISTA:

Vankilateatteri yhdistää yhteiskunnan ja taiteen eri alojen toimijoita tavalla, joka palvelee yhteiskunnallista avoimuutta, rikollisuuden stigman purkamista ja uusintarikollisuuden kierteen katkaisemista. Tutkimuksen mukaan vankilateatteri tarjoaa fyysistä, sosiaalista ja tilannesidonnaista kokemuksellisuutta, joka auttaa vankeja irtautumaan vangin roolista ja kehittämään psykososiaalisia taitoja, joiden harjaannuttamiseen ei vankilan laitosympäristössä ole aina mahdollisuuksia (Pirttilä-Backman ym. 2015; Menard 2018). Onnistumisen ja nähdyksi tulemisen kokemukset kantavat monia osallistujia vapautumisen jälkeisessä elämässä. Lisäksi vankilateatteri uudistaa Suomessa teatteritaiteen kenttää.

Tapahtuman hinta

Liput: 22 € / 16 € 

014-2660110

Toistot

Yhteistyö: Vankilateatteri esittää: Neuromem

4.3.2022 18.00–18.00
Tapahtuman osoite
Vapaudenkatu 36, Jyväskylä