Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tie peltomaisemassa

Laki yksityisistä teistä (15.6.1962/358) säätelee yksityisteiden rakentamista ja ylläpitoa. Sen mukaan tienpito eli tien tekeminen ja ylläpito kuuluu yksityistien tiehoitokunnalle. Lain perusteella tievalaistus on osa tierakennetta.

Vuoden 2009 kuntaliitosta edeltäneellä ajalla Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahden kunta ovat avustaneet eräiden yksityisteiden valaistuksen rakentamista. Samalla on tehty päätökset rakennetun valaistuksen ottamisesta kunnan ylläpitoon. Yksityisteiden valaistuksen laajentamista on säännöllisesti toivottu myös muille yksityisteille, mutta sitä ei ole voitu toteuttaa kustannussyistä. Tiehoitokunnat ovatkin olleet eriarvoisessa asemassa tästä syystä.

Kaupunkirakennelautakunta päätti kokouksessaan 28.1.2014, että kaupunki jatkaa yksityisteiden valaistusten ylläpitoa. Yksityisteiden ulkovalaistusten ylläpitokustannukset otetaan kuitenkin jatkossa ottaa huomioon yksityistieavustuksia myönnettäessä avustusta vähentävänä tekijänä. Näin tiehoitokunnat saadaan tasa-arvoiseen asemaan. Yksityisteille otetaan samalla käyttöön yösammutukset joka yö klo 23.00- 05.00. Lisäksi kesäkatko tehdään pitempänä. Toimenpiteillä saavutettavat säästöt otetaan huomioon tiehoitokunnan hyväksi.

Mikäli yksityistiehoitokunta haluaa luopua valaistuksesta, poistaa kaupunki valaistuksen kustannuksellaan.