Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lukupiirit Suomen käsityön museossa jatkuvat syksyllä 2021.
18.11.2021 17.00–19.00

Käsityöaiheinen lukupiiri: Inari Krohn

Suomen käsityön museon lukupiirit jatkuvat jälleen syksyllä 2021. Kerran kuussa torstaisin museon luentosaliin kokoonnutaan kahden rakkaan harrastuksen – jopa intohimon –ääreen, kun keskustellaan luettujen kirjojen aiheista, kädet käsitöitä tehden. 
 

Syksyn 2021 teema museossa – ja koko kaupungin kulttuuripalveluissa – on väri. Niinpä lukupiirin kirjatkin käsittelevät syksyn ajan väriä jollain tapaa. Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan kirjoista nousevista teemoista! Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 17–19. Tapaamiset 16.9., 7.10., 18.11. ja 9.12. 

Lukupiirissä keskustellaan kirjan herättämistä ajatuksista ja tunnoista, jotka voivat paljonkin erota toisistaan. Kirjailijalle ja kirjan maailmalle haetaan myös kontekstia, kun paneudutaan kirjailijan tuotantoon hänestä tehtyjen haastattelujen avulla ja kirjan aihepiiriin liittyvään aikakauteen tai kulttuuriin mahdollisten videoklippien avulla. Välillä keskustelu vie mukanaan niin, että jopa käsityön teko unohtuu hetkeksi!

Inari Krohnin Musta ja muut värit vie lukijan 1960-luvun Suomeen ja nuorten taideopiskelijoiden pariin. Ystävyyssuhteet näyttelevät tärkeää osaa nuorten taiteilijoiden elämässä, myös Ateneumissa taidetta opiskelevalle Inkerille, mutta sitäkin tärkeämmäksi teoksessa nousee kasvu taiteilijuuteen. Millä tavalla musta on musta, millä tavalla muut värit alkavat hehkua mustan rinnalla? Kumpi tulee tärkeämmäksi, grafiikka vai maalaustaide – se kaikki kuvataan uskomattoman elävästi ja kiehtovasti. Opiskelun rinnalla kulkee päiväkirja, jonka sivuilta kuuluu junan jyskytys: nuori taideopiskelija matkustaa Eurooppaan, Aasiaan, Siperiaan; hän tutustuu taiteeseen, taideopiskelijoihin ja elämään monissa maissa ja imee kaikkialta vaikutteita.

Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan käsityön merkityksestä, niin itsellesi kuin kirjojen hahmoille! Suomen käsityön museon yleisötyössä käsityötä tarkastellaan eri näkökulmista ja käsityöaiheiset lukupiirit jatkavat tätä ideaa, kun käsityötä pohditaan taiteen ja kirjallisuuden vinkkelistä – puhutaanko kirjallisuudessa käsityöstä ja miten sitä kuvataan. Onko se arkista toimintaa vai toimeentuloa vai yhdessä oloa, vai oman ajan ottamista? Luettavissa kirjoissa käsityö voi olla jonkin hahmon pääpiirre tai sitten yksi näkymätön askare arjen kudelmassa. 

Lukupiirit syksyllä 2021 torstaisin klo 17–19

To 18.11. Inari Krohn: Musta ja muut värit (2006)
To 9.12. Victoria Finlay: Värimatka (2004)
 

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
014 266 4370
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Museon luentosali, 2. krs.
Asiasanat:  
Tapahtuman kaupunginosa: