Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lukupiirit Suomen käsityön museossa jatkuvat syksyllä 2021.
16.9.2021 17.00–19.00

Käsityöaiheinen lukupiiri: Maggie Nelson

Suomen käsityön museon lukupiirit jatkuvat jälleen syksyllä 2021. Kerran kuussa torstaisin museon luentosaliin kokoonnutaan kahden rakkaan harrastuksen – jopa intohimon –ääreen, kun keskustellaan luettujen kirjojen aiheista, kädet käsitöitä tehden. 

Syksyn 2021 teema museossa – ja koko kaupungin kulttuuripalveluissa – on väri. Niinpä lukupiirin kirjatkin käsittelevät syksyn ajan väriä jollain tapaa. Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan kirjoista nousevista teemoista! Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 17–19. Tapaamiset 16.9., 7.10., 18.11. ja 9.12. 

Lukupiirissä keskustellaan kirjan herättämistä ajatuksista ja tunnoista, jotka voivat paljonkin erota toisistaan. Kirjailijalle ja kirjan maailmalle haetaan myös kontekstia, kun paneudutaan kirjailijan tuotantoon hänestä tehtyjen haastattelujen avulla ja kirjan aihepiiriin liittyvään aikakauteen tai kulttuuriin mahdollisten videoklippien avulla. Välillä keskustelu vie mukanaan niin, että jopa käsityön teko unohtuu hetkeksi!

Maggie Nelsonin Sinelmissä kertoja suhtautuu intohimoisesti siniseen väriin ja haluaa rakentaa sen ympärille eräänlaista henkilökohtaista päiväkirjaa.  Kirjassa pohditaan nautinnon ja tuskaan yhteen kietoutumista ja sitä, millaista merkitystä esteettisellä ilolla voi olla syvän murheen tai sydänsurujen alhossa. Sinelmien ydin on kariutuneen suhteen jälkeinen depressio: sen ansiosta sininen väri on kauneimmillaan, mutta samalla se osoittautuu tyhjän tuijottamiseksi. Myös itkeminen kuuluu tähän, Sinelmiä-nimi ei teoksessa viittaa mustelmiin, vaan silmäsinelmiin ja itkemisestä tummentuviin silmänympäryksiin. Sinelmiä kuljettaa lukijan läpi masennuksen, päihteidenhimon ja seksuaalisen halun, pysähtyen matkan varrella kuuluisien sinisen mestarien äärelle.
 

Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan käsityön merkityksestä, niin itsellesi kuin kirjojen hahmoille! Suomen käsityön museon yleisötyössä käsityötä tarkastellaan eri näkökulmista ja käsityöaiheiset lukupiirit jatkavat tätä ideaa, kun käsityötä pohditaan taiteen ja kirjallisuuden vinkkelistä – puhutaanko kirjallisuudessa käsityöstä ja miten sitä kuvataan. Onko se arkista toimintaa vai toimeentuloa vai yhdessä oloa, vai oman ajan ottamista? Luettavissa kirjoissa käsityö voi olla jonkin hahmon pääpiirre tai sitten yksi näkymätön askare arjen kudelmassa. 

Lukupiiriin on vapaa pääsy. 

Lukupiirit syksyllä 2021 torstaisin klo 17–19

To 16.9. Maggie Nelson: Sinelmiä (2019)
To 7.10. Han Kang: Valkoinen kirja (2021)
To 18.11. Inari Krohn: Musta ja muut värit (2006)
To 9.12. Victoria Finlay: Värimatka (2004)

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
014 266 4370
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Museon luentosali, 2. krs.
Asiasanat:  
Tapahtuman kaupunginosa: