Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lukupiirit Suomen käsityön museossa jatkuvat syksyllä 2021.
9.12.2021 17.00–19.00

Käsityöaiheinen lukupiiri: Victoria Finlay

Suomen käsityön museon lukupiirit jatkuvat jälleen syksyllä 2021. Kerran kuussa torstaisin museon luentosaliin kokoonnutaan kahden rakkaan harrastuksen – jopa intohimon –ääreen, kun keskustellaan luettujen kirjojen aiheista, kädet käsitöitä tehden. 

Syksyn 2021 teema museossa – ja koko kaupungin kulttuuripalveluissa – on väri. Niinpä lukupiirin kirjatkin käsittelevät syksyn ajan väriä jollain tapaa. Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan kirjoista nousevista teemoista! Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 17–19. Tapaamiset 16.9., 7.10., 18.11. ja 9.12. 

Lukupiirissä keskustellaan kirjan herättämistä ajatuksista ja tunnoista, jotka voivat paljonkin erota toisistaan. Kirjailijalle ja kirjan maailmalle haetaan myös kontekstia, kun paneudutaan kirjailijan tuotantoon hänestä tehtyjen haastattelujen avulla ja kirjan aihepiiriin liittyvään aikakauteen tai kulttuuriin mahdollisten videoklippien avulla. Välillä keskustelu vie mukanaan niin, että jopa käsityön teko unohtuu hetkeksi!

Victoria Finlayn Värimatka lähentelee värin kanssa työskentelevien kulttuuriantropologiaa tai dramatisoitua taiteilijan materiaalioppia. Teos yhdistelee sujuvasti matkakirjaa, tarinoita ja seikkailua värien matkassa. ”Matkojen oheen on selvitetty hiukan teoriaa”, Finlay sanoo kirjan johdannossa, mutta rauhoittelee, ettei väriharmonioihin tai väritieteeseen perehdytä syvällisesti. Sen sijaan pääosassa ovat anekdootit ja seikkailut, joiden inspiraationa on ihmisen pyrkimys löytää värejä. Useimpien tarinoiden tapahtumat sijoittuvat ajalle ennen 1800-luvun loppua ja äänen saavat paitsi kirjan kertoja, myös taiteilijat ja tutkijat. Esimerkiksi punaisesta kerrotaan J. M. W. Turnerin ja hänen värikokeilujensa kautta. Kuviteltu tyttö Pliniuksen tarinasta opastaa mustaan väriin, valkoisessa seurataan Abbot McNeill Whistleriä ja sinisessä esiintyvät Michelangelo sekä Neitsyt Marian viitta.

Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan käsityön merkityksestä, niin itsellesi kuin kirjojen hahmoille! Suomen käsityön museon yleisötyössä käsityötä tarkastellaan eri näkökulmista ja käsityöaiheiset lukupiirit jatkavat tätä ideaa, kun käsityötä pohditaan taiteen ja kirjallisuuden vinkkelistä – puhutaanko kirjallisuudessa käsityöstä ja miten sitä kuvataan. Onko se arkista toimintaa vai toimeentuloa vai yhdessä oloa, vai oman ajan ottamista? Luettavissa kirjoissa käsityö voi olla jonkin hahmon pääpiirre tai sitten yksi näkymätön askare arjen kudelmassa. 

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
014 266 4370
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Museon luentosali, 2. krs.
Asiasanat:  
Tapahtuman kaupunginosa: