Hyppää pääsisältöön
Avoinna kellon ympäri 29.6.-22.8.2021

Rykkityyki taipuu tuotteeksi ja taiteeksi

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa kertoo rykkityykin hitaasta valmistumisesta kankaanpainannan oheistuotteena ja sen monipuolisesta käytöstä.

Värikkäät ja uniikit rykkityykit ovat innostaneet myös taiteen tekemiseen ja esillä onkin Helena Perhosen valokuvia sekä Outi Saariston maalauksia.

Rykkityyki on ainutlaatuista Suomessa, sen määrä on rajallista ja se on aina uniikkia. Kangas muuttuu rykkityykiksi siinä vaiheessa, kun sen pintaan on kertynyt useita kuosi- ja värikerroksia. Painopöydän päällä olevaa puuvillaista suojakangasta kutsutaan forssalaisittain perinteisesti rykkityykiksi tai trykkityykiksi. Kerroksellisuutta rykkityykiin syntyy hiljalleen useiden painokertojen seurauksena ja ajan kanssa. Rykkityykikangasta syntyy kerralla painopöydän pituuden – 20 metriä – verran, vuodessa vain noin tuplat eli 40 metriä. Rykkityyki viimeistellään lopuksi painamalla siihen vielä Rykkeri-malliston omia kuoseja, jotta painotyössä syntyneet asiakkaiden kuosit eivät olisi tunnistettavissa. Tämän jälkeen rykkityykiä voidaan käyttää erilaisten tuotteiden valmistamiseen.

Rykkityyki taipuu tuotteeksi ja taiteeksi -näyttelyssä esitellään tuotteita, joiden valmistukseen rykkityykiä on käytetty. Helena Perhosen valokuvataulut ovat syntyneet rakkaudesta rykkityykiin ja Forssan vanhaan teollisuusmiljööseen. Kuvien aiheina ovat painokertojen kerrostumat kankaassa ja aikakausien jäljet rakennuksissa, palanen suomalaisen kankaanpainannan historiaa ja nykyhetkeä.

Rykkityykin hyödyntäminen on osa kulttuurisen kestävän kehityksen arvopohjaa.

Näytönpaikan näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa.

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
0142664370
Tapahtuman osoite
Kilpisenkatu 12, Jyväskylä
Tapahtuman kaupunginosa: