Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tiedettä kaikille -logo
25.1.2022 17.00–18.00

Kansalaistieteen tietoiskut: Sieniatlas ja Lintuatlas

Tietoiskuissa pääsee kuulemaan harrasteseurojen kanssa yhteistyössä tehtävästä kansalaistieteestä. Tässä tietoiskussa esittelyssä Sieniatlas ja Lintuatlas.

Tilaisuuden aikataulu

Sieniatlas
Klo 17-17.20

Sieniatlas -kansalaistiedehanke on tuonut Suomeen uutta sienten havainnointikulttuuria. Sieniatlaslomakkeella voit ilmoittaa sienihavaintosi ja saada apua sienilajien tunnistukseen. Kokemuksia hankkeesta kertomassa sieniasiantuntija Kaisa Tervonen ja sieniharrastajan näkökulmaa tuomassa Erna Suutari.
https://sieniatlas.fi/

Lintuatlas
Klo 17.20-17.40

Neljäs valtakunnallinen pesimälinnuston yhteinen seurantakartoitus eli Lintuatlas käynnistyy vuonna 2022. Lintuatlaksessa selvitetään Suomen pesimälintulajien nykyiset levinneisyydet sekä tutkitaan lajien levinneisyyksien muutoksia. Kansalaiset voi osallistua kirjaamalla omat lintuhavaintonsa. Tule kuulemaan lisää Lintuatlaksesta ja osallistumismahdollisuuksista. Lintuatlasta esittelee biologi Heikki Hellehttps://lintuatlas.fi/

Tilaisuus toteutetaan verkkolähetyksenä, linkki lähetykseen julkaistaan tapahtuman sivulla: Kansalaistieteen tietoiskut: Sieniatlas ja Lintuatlas — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)

 

Kansalaistiede
Kansalaistiede osallistaa kansalaiset mukaan tieteen tekemiseen sekä toimii tieteen ja yhteiskunnan vuoropuhelun areenana. Termi sinänsä on uusi, mutta kansalaistiedettä on toimintana harjoitettu jo hyvin kauan. Kansalaiset ovat aktiivisesti osallistuneet tieteentekemiseen mm. keräämällä havaintoja, analysoimalla tietoa sekä tuottamalla omaan ympäristöönsä liittyvää aineistoa.

 

Kansalaistieteen tietoiskut ovat osa Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -tapahtumia. Tiedettä kaikille -toiminta innostaa kaikenikäisiä tutkitun tiedon äärelle elämyksellisten tapahtumien, työpajojen ja näyttelyiden kautta. Toiminta kerää yhteen Jyväskylän yliopiston suurelle yleisölle avoimet tapahtumat ja palvelut sekä tarjoaa uudenlaisia toimintamuotoja eri-ikäisille kohderyhmille. Tapahtumatyyppejä ovat muun muassa tiistaiset Tiedeillat ja Luontoillat, keskiviikkoiset Tietokirja-illat, sekä lauantaisin järjestettävät lasten tapahtumat.

Lue lisää Tiedettä kaikille -nettisivuilta: jyu.fi/tiedettakaikille

Tapahtuman järjestäjä
Jyväskylän yliopisto
Tilaisuus toteutetaan verkkolähetyksenä.