Henna Paasonen maalaa pitseistä mandaloita.
Avoinna 24/7 Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa

Henna Paasonen: Julianan puutarha ja Hiljaisuuden maa

Suomen käsityön museon Näytönpaikan ikkunoihin levittyy Henna Paasosen kaksi eri näyttelykokonaisuutta. Julianan puutarha -osuus keskittyy naiseuden vahvistamiseen pitsimaalausten ja kalligrafian avulla. Hiljaisuuden maa -kokonaisuus on näyttely muistoista, hiljaisesta tiedosta ja käsityöhistoriasta.

Paasonen kasvoi hoitajana toimineen äitinsä kanssa maaseutuvanhainkodin alueella Hyvinkään Ridasjärven kylässä. ”Äitini oli innokas virkkaaja ja opetti taidon minullekin. Koristelimme kotimme pitseillä: niitä oli ovien ikkunoissa, verhoina, tyynyjen päällisinä ja vaatteina”, hän kuvailee lapsuuttaan. Pitsimaalausten tekeminen merkitsee Paasoselle sisäisen lapsensa hoitamista, psyykkistä eheyttä, jonka vuoksi hän kutsuukin pitsimaalauksiaan mandaloiksi. 

Paasonen opiskelee taidemaalausta Avoimessa taidekoulussa Helsingissä. Koulussa vahvistetaan ja haastetaan jokaisen intuitiivista kuvantajua. ”Itselleni tekstiilin käyttämisestä maalauksessa on tulossa oma tekniikkani”, Paasonen kuvaa työskentelytapaansa. 

Julianan puutarhassa on neljä kalligrafiatyötä ja 14 kpl maalatulle canvaspohjalle tai pahville liimattuja ja maalattuja pitsejä. Hiljaisuuden maassa on sairaalan muovitetuista tekstiileistä ja pitseistä tehtyjä teoksia sekä kertakäyttölakanasta tehty saattohoitopaita virkattuine pitseineen Paasosen isoäitien tekstiilien rinnalla. 
 

Tapahtuman järjestäjä: 
Suomen käsityön museo
014 266 4370
Tapahtuman toimipaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Kilpisenkatu 12, Jyväskylä
Kilpisenkatu 12 näyteikkunat. Avoinna kellon ympäri.
Tapahtuman www-sivut: