Kodin metallisista ylijäämäesineistä syntynyt norsuinstallaatio.
Avoinna 24/7 Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa.

Mikä soppa! Kiertotaloutta käsityötwistillä

Suomen käsityön museon Mikä Soppa! -näyttely esittelee Näytönpaikassa 9.3.–2.5.2021 Jyväskylän Taitokeskuksen Kiertotaloutta-kurssin opiskelijoiden toteuttamia töitä, joista suurin osa on syntynyt kodin arkisia jätteitä tai ylijäämämateriaaleja hyödyntäen. 

Siitähän sitten soppa syntyy, kun tavaraa on jo kaikilla liikaa ja niitä tekee mieli tehdä vain lisää. Syksyllä 2020 pidetyn kurssin tavoitteena oli tutustua kiertotalousajatteluun ja havainnoida omia kulutustottumuksiaan käsillä tekemisen ohella. Kiertotalouden ideana on säästää luonnonvaroja, tehostaa olemassa olevan materiaalin hyödyntämistä yhä uudelleen ja esineiden pitkäaikaista käyttöä ja huoltoa. Opiskelijat pohtivat kurssilla myös omaa kulutustaan. Oman vaatekaapin vaatekappaleiden määrän laskeminen herätti ajatuksia, samoin se, kuinka paljon muovia ja kemikaaleja jokapäiväiseen elämäämme kuuluu.  

Kurssilla tutustuttiinkin erilaisiin käsityötekniikoihin ja jätemateriaalien hyödyntämiseen – ja saatiin rohkeutta yhdistellä niitä omissa tuotteissa. Näyttelyssäkin esillä olevat muotokuvat roskakuninkaallisista syntyivät parityöskentelynä. Näyttelyn huikeat esinekoosteet eli assemblaasit koottiin kodin metallisista, hylätyistä esineistä kurssin jälkimainingeissa. 

Vain kekseliäisyys ja oma mielikuvitus ovat rajana käytettäessä kotoisia jätemateriaaleja. Vielä tärkeämpää on huomata, että jokainen meistä pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutoksen ehkäisyyn omalta osaltaan, muuttamalla omaa kulutustaan ja käyttämällä hyödyksi jo olemassa olevia materiaaleja.

KSL-opintokeskuksen tutkintokoulutuksen osana pidetyn Kiertotaloutta-kurssin opintoihin kuuluu myös näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen. 
 

Tapahtuman järjestäjä: 
Suomen käsityön museo
014 266 4370
Tapahtuman toimipaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Kilpisenkatu 12, Jyväskylä
Kilpisenkatu 12 näyteikkunat kadulta katsottuna.
Tapahtuman www-sivut: