Hyppää pääsisältöön
Kuva
Muinaispukujen hopea- ja pronssikoruja. Kuva Riku Pasanen
Avoinna 22.4.-18.9.2022 ti-su klo 11-18, ma suljettu.

Löydöstä muinaispuvuksi

Suomen kansallispukukeskuksen Löydöstä muinaispuvuksi -näyttelyssä esitellään havainnollisesti muinaispukujen tutkimusmenetelmiä ja ennallistusten valmistamiseen tarvittavia käsityötekniikoita, kuten erityislaatuisia lautanauhoja.

Muinaisina aikoina mahtava emäntä haudattiin peitettynä pronssispiraalikoristeista välkkyvään viittaansa, kupeillaan upea nauhavyö. Lähes tuhat vuotta myöhemmin arkeologien tutkimustyön ja käsityöläisten osaamisen yhteistyönä syntyvät muinaispuvut kertovat rautakauden upeista puvuista ja taidokkaista käsitöistä.

Näyttelyssä kävijä voi omin silmin nähdä, miltä muinainen emäntä olisi voinut näyttää eläessään. Esillä on käsityömestari Mervi Pasasen valmistama elävöityspuku, mukaan lukien pronssispiraalein valmistettu viitta, joka tekemiseen on mennyt noin 300 työtuntia. 
Näyttelyn ovat toteuttaneet FM arkeologi Jenni Sahramaa, käsityömestari Mervi Pasanen, FT arkeologi Krista Wright sekä tekstiilikonservaattori Maikki Karisto. Näyttely on tehty yhteistyössä Löydöstä muinaispuvuksi -projektin ja Kalevalaisten Naisten Liiton Maalöydöstä koruksi - projektin kanssa osana arkeologisen tekstiilitutkimuksen popularisointia. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Kujalla 22.4.–18.9.2022.

Rautakauden Suomessa oli pitkään käytössä vainajien polttohautaus. Nuoremman rautakauden loppu ja keskiajan alku 1000–1200-luvuilla oli Suomessa murrosaikaa, jolloin vainajat haudattiin polttamatta, mutta yhä vanhaan tapaan puettuina ja hauta-antimien kanssa. Tämä tapa tarjoaa arkeologeille ainutlaatuisen mahdollisuuden saada tietoa menneisyyden pukeutumisesta, sillä erityisesti metalliesineiden lähellä on haudoissa säilynyt myös pieniä määriä tekstiiliä ja turkista. Tutkimalla huolellisesti näitä jäänteitä, niiden sijaintia haudassa ja suhdetta toisiinsa, on voitu valmistaa ennallistuksia, muinaispukuja. Säilyneiden tekstiilien määrä haudoissa on kuitenkin niin pieni, että niiden tulkinta on aina haastavaa. Pukuennallistukset ovatkin aina tulkintaa ja kuvastavat myös oman valmistusaikansa käsityksiä ja tavoitteita. 

Tapahtuman hinta

Pääsyliput

  • aikuiset 8€
  • eläkeläiset 6€
  • opiskelijat 4€
  • alle 18-vuotiaat maksutta

Perjantaisin kaikille vapaa pääsy. 

Tapahtuman järjestäjä
Suomen kansallispukukeskus
014 266 4370
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Asiasanat:  
Tapahtuman kaupunginosa: