Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tanssivia pareja tanssilattialla, miehillä siniset puvut ja naisilla värikäitä leninkejä. Muutama pöytä asiakkaineen tanssilattian oikeassa reunassa
17.9.2021-9.1.2022 ti-su klo 11-18

Värinäkyjä – Yrjö Saarinen

Yrjö Saarinen (1899–1958) tunnetaan räiskyvänä ekspressionistina ja rohkeana koloristina. Hän sekä ihastutti että närkästytti taideyleisöä ja kriitikoita 1930–1950-luvulla. Näyttely esittelee Saarisen keskeisimmät teokset ja valottaa taiteilijan omaleimaista värien käyttöä.

Saarinen syntyi Jyväskylässä, Taulumäellä ja muutti Hyvinkäälle vuonna 1929. Itseoppineen taiteilijan tuotteliain kausi osuu 1940-lukuun.

Saarinen rakasti värejä. Hänen omaperäinen tapansa käyttää sävyjä tulee esille erityisesti 1940-luvun tuotannossa. Maalauksissa kivien pinta hehkuu vaaleanpunaisena, iho vihertää ja violetit ja oranssit hevoset kirmaavat. Hän pyrki taiteessaan ilmaisuun, johon liittyivät subjektiivisesti valitut, epärealistiset värit, vimmaiset siveltimen vedot ja voimakkaat muodot sekä myönteinen elämänasenne.

Osana näyttelyä nähdään myös nykytaidetta, kun keskustelukumppaneiksi Saarisen taiteelle asettuvat Emmi Kallion, Teemu Mäen, Jukka Korkeilan ja Ulla Virran teokset. Lisäksi esillä on Mikko Auerniityn ja Juho Yläjärven Tourujoki-video.

Näyttelyssä on esillä Yrjö Saarisen teoksia Jyväskylän kaupungin taidekokoelmasta, Hyvinkään taidemuseon Sonckin kokoelmasta, Ateneumin taidemuseosta, HAM Helsingin taidemuseosta, Taidekoti Kirpilästä, Keski-Suomen museosta ja Saarijärven museosta sekä yksityiskokoelmista.

Näyttelyn värisuunnittelun on toteuttanut kuvataiteilija Pertti Karjalainen. Näyttelyn yhteistyökumppanina ovat Hyvinkään taidemuseo ja Pro Av Saarikko Oy.

Näyttely on osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemavuotta.

Tapahtuman hinta

 

8 € / 6 € / 4 €, alle 24 vuotiaat ilmaiseksi, perjantaisin vapaa pääsy

Tapahtuman järjestäjä
Jyväskylän taidemuseo
050 577 2712
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 23, Jyväskylä
Tapahtuman kaupunginosa: