vaaleanpunainen akvarelli, jossa mustalla musteella maalattu naisen profiilikuva ja englanninkielistä tekstiä
19.9.2020-14.3.2021 ti-su klo 11-18

Matkalla maan keskipisteeseen 2020

Jyväskylän taidemuseossa, Keuruun museossa, Saarijärven museossa ja Galleria Jarskassa Saarijärvellä on esillä nykytaidetta yhteensä 29 taiteilijalta / taiteilijaparilta, jotka ruotsalais-suomalainen kuraattori Rickard Borgström on valinnut mukaan näyttelyyn 213 avoimeen hakuun osallistuneesta. Esillä on videoteoksia, installaatioita, veistoksia, maalauksia, valokuvia ja performansseja. Teoksista suuri osa on luonteeltaan paikkasidonnaisia ja tätä näyttelyä varten tehtyjä.

Halu kuulua johonkin on luontainen tunne ja tarve ihmiselle, sen sijaan ulkopuolisuuden tunnetta pidetään helposti negatiivisena asiana. Passivoiko kuuluminen ja tyytyväisyys omaan asemaan meitä liikaa? Voiko ulkopuolisuus olla myös voimavara? Entä kenellä on valta pystyttää rajoja tai päättää kuka ja mikä kuuluu minnekin maapallolla? Kuuluuko ihminen enää lainkaan luontoon ja muuhun biologiseen maailmaan? Näitä kysymyksiä pohditaan Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -taidenäyttelyssä.

Kuraattori Rickard Borgström työskentelee kansainvälisesti nykytanssin ja performanssin parissa, useimmiten esittävän taiteen ja kuvataiteen rajamailla. Hänellä on vahva verkosto Pohjoismaissa, jossa hän on kuratoinut festivaaleja, seminaareja, työpajoja ja näyttelyitä. Häntä kiinnostavat keskustojen ulkopuoliset alueet sekä taiteellisten, sosiaalisten ja maantieteellisten rajojen uudelleen määrittely.

Näyttelyssä panostetaan alueellisten ja valtakunnallisten rajojen vaalimisen sijaan avoimuuteen, minkä vuoksi haku suunnattiin keskisuomalaisten lisäksi muualla Suomessa tai ulkomailla asuville taitelijoille, joilla on yhteyksiä Keski-Suomeen tai jotka haluavat luoda yhteyden. 29 taiteilijasta / taiteilijaparista viisi asuu ja työskentelee Jyväskylässä, 12 on muualta Suomesta ja näistä 9:llä on yhteys Keski-Suomeen, 12 on muista maista ja näistä kolmella on yhteys Keski-Suomeen.

Jyväskylän taidemuseon näyttelyssä on esillä / esitetään teoksia seuraavilta taiteilijoilta / taiteilijapareilta: Daina Ashbee, Heine Avdal ja Yukiko Shinozaki, Anna Binta Diallo, Thora Dolven Balke, Jussi Heikkilä, Antti Ahonen ja Meri Hietala, Jari Jula, Kazuko Kizawa, Niina Lehtonen Braun, Petra Lindholm ja Anna Järvinen, Sonja Löfgren, Anu Pennanen ja Stéphane Querrec, Anni Puolakka, Anders Smebye ja Vikram Uchida-Khanna, Nina Svensson sekä Jaakko Valo.

Tapahtuman hinta: 

8 € / 6 € / 4 €, perjantaisin vapaa pääsy
Alle 24 vuotiaat ilmaiseksi  

 

Tapahtuman järjestäjä: 
Jyväskylän taidemuseo
014 266 4391
Tapahtuman osoite: 
Kauppakatu 23, Jyväskylä
Tapahtuman www-sivut: 
Tapahtuman Facebook-osoite: