Ilona Rista: KAISLA-puureliefi.
12.9.–5.12.2020 ti-su klo 11-18, ma suljettu

Puureliefi ja digitaaliset leikit – Ilona Ristan puutaidetta

Kansainvälisesti tunnetun muotoilija Ilona Ristan näyttelyssä on esillä uudenlaista suomalaista puukulttuuria. Puutaiteilijan leikittely digimateriaalin kanssa on tuottanut hilpeän, mutta vakavasti otettavan kokoelman materiaalisia ja immateriaalisia teoksia, joissa yhdistyy puutaide ja teknologia. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 12.9.–5.12.2020. 

Puu on aina ollut Ilona Ristan materiaalivalinta, ja puuseppäkouluun hän pyrki isoäitinsä, kuvanveistäjä Essi Renvallin ehdotuksesta. Rista näki puutaiteessa isot mahdollisuudet. Nyt hän yhdistää puun, hyvin luonnolliseksi ja varsinkin suomalaiseksi koetun materiaalin, moderniin valo- ja tietotekniikkaan. Puu ja valo luovat yhdessä seinäreliefejä, jotka elävät ja hengittävät. ”Ikään kuin tuon suomalaisuuden globaaliin aikaan samalla kun itse teos muistuttaa suomalaisuuden juurista”, Rista kuvailee.   

Viimeisimpänä kehitystyön tuloksena Ristan töissä hyödynnetään LED-teknologiaa ja digitaalista valo-ohjausta. Reliefiin on sisäänrakennettuna moniaistinen interaktiivinen tapahtuma. KAISLA-reliefissä liike- ja valosensorit laukaisevat sateen, ukkosmyrskyn tai auringonnousun, kun samanaikaisesti PLAYGROUND-animaatiossa sudenkorennot leikkivät kaislikossa. KAISLA ja PLAYGROUND-teokset tarjoavat kaksi erilaista näkökulmaa saman aiheen, kaislikon, tarkasteluun – puureliefin kouriintuntuvaa, aineellista materiaalia, voi verrata virtuaaliseen maailmaan animaation ja äänimaiseman kautta. 

MÄNTYMETSÄ-teoksessa elää urbaani metsä, jossa nykyaikainen tieteellinen ja tekninen maailmakuva ja kaupunkikulttuuri peilautuvat alati muuttuvaan metsäsuhteeseemme. Valon ja varjon leikki reliefissä korostaa teemaa, rauhoittaa ja tuo esiin materiaalin hienommat piirteet. 

Ennen puutaiteilijat veistivät kirveellä ja moottorisahalla, ja käsin puuta työsti myös Rista vielä parikymmentä vuotta sitten. Sitten tietoteknologia tuli puunkäsittelyynkin ja Rista kiinnostui siitä. ”Kun siirryin käsin veistämisestä automaattisella jyrsinkoneella veistämiseen, mietin pitkään, miten saan aikaan yhtä mehevää jälkeä kuin käsin.” Hän mietti vaihtoehtoja ilmeettömille akustisille reikälevyille ja alkoi suunnitella monikerroksisia reliefejä. Usein niissä on aiheena suomalainen metsä. Rista kehittää puunkäyttöä jatkuvasti. ”Tänä päivänä on avautunut aivan uudet näkymät puun työstöön.” Rista kehittääkin puutaiteen ja digitalisaation integraatiota jatkuvasti. 

Tapahtuman hinta: 

Museon Aulagalleriaa katutasossa on vapaa pääsy. 

Tapahtuman järjestäjä: 
Suomen käsityön museo
014 266 4370
Tapahtuman toimipaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Aulagalleria, katutaso
Tapahtuman www-sivut: