Hyppää pääsisältöön
Kuva
Manuel S Algoran keraamisia ihmishahmoja España a Mano näyttelyssä Suomen käsityön museossa. Kuva Manuel S Algora
8.1.–24.4.2022 ti-su klo 11-18, ma suljettu

España a mano – Käsityötä Espanjasta

Näyttelyssä käsityö pyristelee irti perinteisistä raameistaan, mutta pysyy silti uskollisena juurilleen. 27 espanjalaista artesaania esittelee näyttelyssä teostensa kautta paikallisesta käsityöperinteestä ammentavia ajatuksiaan ja pohtivat käsillä tekemisen merkitystä paitsi ammattina, myös paikallisen kulttuurin elävöittäjänä ja ylläpitäjänä.

Teosten kautta herätellään ajatuksia myös käsityön ja käsin valmistettujen tuotteiden lähestymistä taidetta ja sen määritteitä.  

España a mano – Käsityötä Espanjasta esittelee huolella valitun kokoelman Espanjan parhaiden taidekäsityöläisten töitä. Käsityötaito on tärkeä kulttuurinen, historiallinen ja sosiaalinen ilmaisumuoto, mikä yhdistää paikallisen kulttuurin ja sen edistämisen kaupankäynnin perinteeseen. Puun veistämisestä lasilamppuun, käsintehdystä vaatteesta mittatilauskenkiin – niiden valmistukseen tarvittavien tekniikoiden ja materiaalien hallinta ja asiantuntemus vaativat vuosien oppimisen ja omistautumisen sekä lahjakkuutta. On tärkeää, että paikallista perinnettä ja osaamista vaalitaan ja arvostetaan, sillä jokaiseen artesaanin esineeseen sisältyy pilkahdus paitsi tekijän, myös kulttuurialueen tarinaa. Käsityöläisyyden kautta rakentuu kisällistä mestariin kulkeva katkeamaton nauha historiaan.  

Näyttelyn käsityöläisten materiaalivalikoima on laaja ja tarjoaa esimerkkejä espanjalaisesta vahvasta käsityöperinteestä niin punonnan, keramiikan, lasin, metallin kuin tekstiilin ja nahkatuotteiden alalta. Ihailua herättää yhtä vahvasti granadalaisella pitsillä koristeltu Manila-huivi kuin käsin kaiverretusta terrazzo-ja marmorikivestä valmistetut esineetkin. Perinne ja modernin esineen tarpeet kulkevat rinta rinnan näyttelyesineissä. 

Tapahtuman hinta

Pääsyliput museoon:

  • Aikuiset 8 €
  • Eläkeläiset 6 €
  • Opiskelijat 4 €
  • alle 18-vuotiaat maksutta. 

Perjantaisin vapaa pääsy. 
Meillä käy Museokortti!

Tapahtuman järjestäjä
Suomen käsityön museo
0142664370
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 25, Jyväskylä