Mandariinipensas
22.2.2020 10.0016.00

Lukulauantai – Säynätsalon kunnantalon kirjatapahtuma 2020

Alvar Aallon suunnittelemalla Säynätsalon kunnantalolla järjestään lauantaina 22.2.2020 kirjatapahtuma yhteistyössä Säynätsalon lähikirjaston kanssa. Tapahtuma toimii lähtölaukauksena Keski-Suomen koululaisten talvilomalle. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, mutta tarkoituksena on tehdä tapahtumasta jokavuotinen perinne.

Ohjelma koostuu kirjailijan ja kääntäjän esityksistä, kirjansitojan työnäytöksistä ja satumummun lukutuokioista. Näyttelytilassa on esillä aapiskirjoja ja näytteilleasettajat esittelevät tuotteitaan ja palveluitaan. Lisäksi on kirjamyyntiä, uusia kirjoja ja vanhojen kirjojen kirjakirppis - kirjakuja.

Tapahtuma on myös oiva tilaisuus päästä tutustumaan kunnantaloon itsenäisesti paikkoja kiertelemällä - maksutta. Jos arkkitehtuuri ja talon tarinat kiinnostavat enemmän, voi osallistua tapahtumapäivän opastuskierrokselle. Puoli tuntia kestävä opastus maksaa 4 euroa/henkilö, Museokortilla opastus on maksuton.

Monipuolisen ja kiinnostavan ohjelman myötä houkutellaan kävijöiksi Jyväskylän seudulla asuvia ja Keski-Suomessa talvilomaansa viettäviä. Kaikkia kutsutaan mukaan hurahtamaan painetun kirjan ja luetun sadun maailmaan - viettämään kiva lauantai tiedon ja sadun maailmassa, yksin, kaksin, koko perheen tai porukan voimalla! Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tapahtumassa esiintyvät kirjailija Mikko Porvali ja kääntäjä Katariina Kallio.
Kunnantalon valtuustosalissa tapahtuvien esitysten yhteyteen on varattu aikaa myös yleisön kysymyksille ja keskustelulle.

Näytteilleasettajiksi ovat varmistuneet perinteisen kirjansidonnan ammattilainen Tomi Lappalainen, joka esittelee kädentaitojaan paikan päällä mm. koristelemalla kirjan kantta lehtikullalla sekä Painopalvelut Yliveto yhdessä tietokirjailija Jussi Meriluodon kanssa. Näyttelytilassa on lisäksi Aapisnäyttely, jossa on esillä aapiskirjoja Aulis Parviaisen kokoelmasta 1830-luvulta alkaen.

Säynätsalon lähikirjasto on avoinna klo 10-14. Kirjasto myy hyllystä poistettuja kirjoja.
Kunnantalon Design-myymälän kirjamyynnissä on Alvar Aalto-säätiön kirjavaraston tyhjennysmyynti. Myytävänä on edullisin poistomyyntihinnoin muotoilun ja arkkitehtuurin kirjoja. Myös Säynätsalo-seura on paikalla myymässä kotiseutukirjoja ja juttelemassa saarten menneistä ja ajankohtaisista asioista.

Satumummu lukee satuja lapsille kunnantoimiston käytävän päähän tehdyssä satunurkassa. Siellä voi myös piirtää, tehdä väritystehtäviä ja pelata lautapelejä.

Kirjakirppis kuhisee koko tapahtuman ajan. Myyntipaikan kunnantalon käytävän kirjakujalta saa 10 euron hintaan ja pääsee myymään vanhat, itselle tarpeettomat kirjat pois. Halutessaan voi myös lahjoittaa laatikollisen kirjoja (max 1 laatikko/tuoja), maksamalla 10 €. Järjestäjä myy kirjat ja tuoton turvin mahdollistetaan lähialueen koululaisille tutustuminen kunnantaloon maksutta. Myymättömät kirjat toimitetaan asianmukaisesti kierrätykseen.

Myyntipaikkavaraukset näytteilleasettajille ja kirjakirppikselle numerosta 046 582 1060 tai sähköpostitse info@tavolobianco.com

Kunnantalon kahvila, Town Hall Café & Bakery, on avoinna koko tapahtuman ajan. Laskiaispullat ja muut herkut saa sieltä tuoreena, paikan päällä leivottuna.

Ohjelma
10:00 ovet aukeavat, vapaa pääsy koko päivän
10-12 mahdollisuus tutustua rakennukseen, näytteilleasettajiin, tehdä ostoksia ja käydä herkuttelemassa alakerran kahvilassa, Town Hall Café & Bakery on avoinna klo 10-16
12:00 Kunnantalon opastuskierros, opastusmaksu 4 €/hlö, Museokortilla ilmaiseksi
12:00 Satumummun lukutuokio
13:15 -13:45 Näin se kääntyy! Katariina Kallio esittelee kääntäjän työtä ja kertoo työn alla olevasta teoksesta ja sen kustantajasta. Esillä myös hänen aiempia käännöstöitä.
Aikaa kysymyksille ja keskustelulle 15 min esityksen jälkeen.
13:15 Satumummun lukutuokio
14:00-14:45 Kirjailija Mikko Porvalin katsaus: Mitä menetimme, kun menetimme Karjalan? Luovutetun Karjalan mukana Suomi menetti esimerkiksi uittoreittejä, viljanjalostusteollisuuden yksiköitä, kaivannaisalueita ja muita maaperän rikkauksia, tärkeän
Uuraan ulkosataman, Suomen toiseksi suurimman kaupungin sekä muita talousmaantieteellisiä näkökohtia. Katsauksessa arvioidaan, kuinka Karjalan menettäminen ja siirtokarjalaisten asuttaminen muovasi Suomea, maan taloutta ja julkista elämää?
Aikaa kysymyksille ja keskustelulle 15 min esityksen jälkeen.
14:00 Satumummun lukutuokio
15-16 mahdollisuus tutustua rakennukseen, näytteilleasettajiin, tehdä ostoksia ja käydä herkuttelemassa alakerran kahvilassa
16:00 tapahtuma päättyy

Ohjelman lisänä:
10-16 näytteilleasettajat paikalla:
Perinteisen kirjansidonnan ammattilainen Tomi Lappalainen,
käsityöntaitaja näyttää mm. kirjan kannen koristelua lehtikullalla
Painopalvelut Yliveto ja tietokirjailija Jussi Meriluoto
Aapisnäyttely, esillä aapiskirjoja Aulis Parviaisen kokoelmasta 1830-luvulta alkaen
Säynätsalon lähikirjasto auki klo 10-14, poistokirjojen myyntiä
Design-myymälän kirjamyynnissä Aalto-säätiön kirjavaraston tyhjennysmyynti. Myytävänä edullisin poistomyyntihinnoin muotoilun ja arkkitehtuurin kirjoja.
Säynätsalo-seura myy kotiseutukirjoja ja juttelee saarten menneistä ja ajankohtaisista asioista
Taideseura Raita myy puutarhakirjaansa
Satumummu lukee satuja lapsille satunurkassa kunnantoimiston käytävän päässä, lisäksi väritystehtäviä ja lautapelejä
Kirjakirppis: varaa myyntipaikka kunnantalon käytävän kirjakujalta 10 € hintaan ja muuta vanhat kirjasi rahaksi. Tai lahjoita laatikollinen kirjoja meille (max 1 laatikko/tuoja), maksa 10 € ja myymme kirjat puolestasi. Tuoton turvin järjestetään lähialueen koululaisille mahdollisuus tutustua kunnantaloon maksutta. Myymättömät kirjat toimitamme asianmukaisesti kierrätykseen. Myyntipaikkavaraukset numerosta 046 582 1060 tai sähköpostitse info@tavolobianco.com

Tapahtuman järjestäjä: 
Tavolo Bianco Oy
(04) 6582 1060
Tapahtuman osoite: 
Parviaisentie 9, 40900 Säynätsalo