Hyppää pääsisältöön
Kuva
Taideteos: vaaleanruskealla taustalla mustia/tummia muotoja
2.4.–22.5.2022

Vapun käsialoja – Vappu Heiskan elämää ja taidetta

Vapun käsialoja -näyttely avaa Jyväskylän Älylässä kasvaneen ja asuneen kuvataiteilija Vappu Heiskan (1921–1993) elämän vaiheita lapsuusvuosista kuvaamataiteen opettajaksi ja taiteilijaksi. Näyttelyssä pääosassa ovat Vappu Heiskan hiili-, tussi- ja pastellityöt sekä materiaalisommitelmat.

Muotokuvien ohella näyttelyssä nähdään maisemakuvia, jotka eivät kuvanneet useinkaan tarkasti tiettyä maisemaa. Lappi ja sen lumiset rinteet sekä oman kodin piha ja perheen kesäpaikan kalliot ja kivikkoiset metsät innoittivat taiteilijaa. Pääosan maisematöistä hän viimeisteli ateljeessa valokuvien ja nopeiden luonnosten pohjalta. Ne olivat myös osaksi hänen omia sisäisiä maisemiaan.

Vapulle rakkaassa Italiassa syntyi useiden pinjametsiköiden näkymien ja kirkkokuvien lisäksi luonnosmaisia ja nopeasti tussilla piirrettyjä arkkitehtonisia kaupunkinäkymiä. Näyttelyssä on esillä myös materiaalisommitelmia, joiden yksityiskohdat muodostuvat muun muassa pullonkorkeista, puuhelmistä, papiljoteista ja metallinlastuista eli erilaisesta romusta. Syvemmälle Vappu Heiskan elämään näyttelyssä kurkataan valokuvien ja lyhyiden tekstisitaattien avulla.

Vapun käsialoja -näyttelyn avajaistapahtuma järjestetään pe 1.4. klo 11-18. Päivän aikana näyttelyn käsikirjoittaja ja kuraattori Tuula Vuolio-Vallenius on paikalla näyttelyssä klo 11-12 ja 14-15. Vapun maailmaan voi sukeltaa myös puuhatila Nappulassa Turhakkeet taiteeksi –työpajassa (2. krs.), jossa pääsee rakentamaan sekamateriaalisommitelmia Vappu Heiskan hengessä klo 12-17.
Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tapahtuman järjestäjä
Keski-Suomen museo
050 360 8020
Tapahtuman osoite
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä