Urkutaiteilija Susanne Kujala ulkona
15.1.2020 19.00

Jyväskylä Sinfonia: Ajan mysteeri

Ville Matvejeff, kapellimestari
Susanne Kujala, urut

Henri Dutilleux: Mystère de l’instant
Francis Poulenc: Urkukonsertto
Arvo Pärt: Sinfonia nro 4, Los Angeles

Aika on menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden suhde. Aika on olemisen ja tapahtumien vääjäämätöntä etenemistä. Aika on suuri mysteeri, jonka perimmäistä olemusta ei ole pystytty ratkaisemaan.

Eri kulttuurit ja säveltäjät ovat kuitenkin yrittäneet. Ranskalainen Henri Dutilleux yrittää selvittää Ajan mysteeriä pilkkomalla ajan pirstaleiksi, joissa jokainen hetki on vain nyt, oma kokonaisuutensa, kuten primitiivisessä pistemäisessä aikakäsityksessä. Hänen maanmiehensä Francis Poulenc vyöryttää urkukonsertossaan vaihtuvia näkyjä ja demonista dramatiikkaa, mutta lopussa palataan alkuun, kuten itämaisten kulttuurien syklisessä aikakäsityksessä. Aikamme esitetyin nykysäveltäjä Arvo Pärt puolestaan palasi neljännessä sinfoniassaan teosmuodon pariin vuosikymmenten tauon jälkeen, ja enkeleistä inspiroitunut teos etenee klassisen johdonmukaisesti alusta loppuun, kuten länsimaisessa lineaarisessa aikakäsityksessä.

Vaikuttaako siis musiikki ajan kokemiseen? Entä kirkkotila, jossa aika ja ajattomuus lyövät kättä? Tervetuloa ottamaan selvää. Mitään pelkäämätön urkuvirtuoosi Susanne Kujala ja ylikapellimestari Ville Matvejeff toimivat ajanottajina.

Tapahtuman hinta: 

Lippu.fi: 29,50 / 27,50 / 11,50 € + toimitusmaksut alk. 1 €
Teatterin lippumyymälä: 27 / 25 / 10 €
 

Tapahtuman järjestäjä: 
Jyväskylä Sinfonia
Tapahtuman osoite: 
Taulumäki church, Lohikoskentie 2, Jyväskylä
Tapahtuman www-sivut: 
Tapahtuman Facebook-osoite: