Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tiedettä kaikille -logo
27.1.2022 14.00–15.00

Kansalaistieteen tietoiskut: Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot 1500–1900

Tietoiskuissa pääsee kuulemaan harrasteseurojen kanssa yhteistyössä tehtävästä kansalaistieteestä. Tässä tietoiskussa esittelyssä on Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot 1500–1900 -hanke. 

Olvi-säätiön rahoittamassa laajassa tutkimus- ja näyttelyhankkeessa selvitetään elämisen ehtoja Ylä-Savossa 1500–1800-luvuilla. Suomen historiassa Pohjois-Savon pohjoisin osa näyttäytyy myöhään asutettuna rajaseutuna, erilaisten kulttuurien kohtaamispaikkana ja elämisen niukkuutta tarjonneena alueena. Haasteista huolimatta Ylä-Savoon muodostui elinvoimainen ja omaleimainen juureva savolainen yhteisö.

Jyväskylän yliopiston hanke kytkee Ylä-Savon historian osaksi kansainvälistä keskustelua esiteollisen ajan asutuksesta ja elinkeinoista. Lisäksi tutkimustulosten pohjalta uudistetaan Ylä-Savon kotiseutumuseon perusnäyttelyä, joka toteutetaan Ylä-Savon kotiseutumuseon ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä. Yliopiston kokoelmissa on muun muassa ainutlaatuinen professori Ahti Rytkösen noin 15 000 valokuvan kansatieteellinen kuvakokoelma, jossa on yli 1 300 valokuvaa 1900-luvun alun yläsavolaisesta maaseudun arjesta.

Hankkeessa on historiantutkijoiden ja museoammattilaisten lisäksi mukana aktiivisia yläsavolaisia historianharrastajia, joilla on vankkaa paikallistietämystä. Professori Jari Ojalan johtama hanke toteutetaan Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksen ja Avoimen tiedon keskuksen sekä Ylä-Savon Kotiseutuyhdistyksen yhteistyönä.

Tietoiskussa hanketta esittelevät Ylä-Savon Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja opetusneuvos Matti Pehkonen ja projektipäällikkö Jaana Luttinen Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksesta.

Tilaisuus toteutetaan verkkolähetyksenä, linkki lähetykseen julkaistaan tapahtuman sivulla: Kansalaistieteen tietoiskut: Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot 1500–1900 — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)

 

Kansalaistiede
Kansalaistiede osallistaa kansalaiset mukaan tieteen tekemiseen sekä toimii tieteen ja yhteiskunnan vuoropuhelun areenana. Termi sinänsä on uusi, mutta kansalaistiedettä on toimintana harjoitettu jo hyvin kauan. Kansalaiset ovat aktiivisesti osallistuneet tieteentekemiseen mm. keräämällä havaintoja, analysoimalla tietoa sekä tuottamalla omaan ympäristöönsä liittyvää aineistoa.

 

 

Kansalaistieteen tietoiskut ovat osa Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -tapahtumia. Tiedettä kaikille -toiminta innostaa kaikenikäisiä tutkitun tiedon äärelle elämyksellisten tapahtumien, työpajojen ja näyttelyiden kautta. Toiminta kerää yhteen Jyväskylän yliopiston suurelle yleisölle avoimet tapahtumat ja palvelut sekä tarjoaa uudenlaisia toimintamuotoja eri-ikäisille kohderyhmille. Tapahtumatyyppejä ovat muun muassa tiistaiset Tiedeillat ja Luontoillat, keskiviikkoiset Tietokirja-illat, sekä lauantaisin järjestettävät lasten tapahtumat.

Lue lisää Tiedettä kaikille -nettisivuilta: jyu.fi/tiedettakaikille

Tapahtuman järjestäjä
Jyväskylän yliopisto
Tilaisuus toteutetaan verkkolähetyksenä.