Hyppää pääsisältöön
Kuva
3.2.–1.9.2022

LEHTI, PISA JA VENEZIA. Aino, Elissa ja Alvar Aallon painokankaita

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Alvar Aalto Shopin uuden näyttelytilan ensimmäinen näyttely  LEHTI, PISA JA VENEZIA esittelee Aino, Elissa ja Alvar Aallon suunnittelemia painokankaita.

Arkkitehti Aino Aalto oli yksi suomalaisten painokankaiden mallisuunnittelun pioneereista 1930-luvulta lähtien. Hänen suunnittelemissaan kuoseissa toistuivat mm. tyylitellyt kukka- ja kasviaiheet, joista esimerkkeinä ajattomat Lehtikangas ja Kirsikankukka -kankaat.

Värikkäät ja runsaskuvioiset puuvillakankaat yleistyivät 1950-luvulle tultaessa. Arkkitehtipariskunta Elissa ja Alvar Aallon geometrisia kuoseja sisältävän malliston kankaat soveltuivat sekä kodin tekstiileiksi että vaatetukseen.

Osan kankaista pariskunta nimesi pohjoisitalialaisten kaupunkien Pisan, Sienan ja Venetsian mukaan – oletettavasti niiden tiiliarkkitehtuuri oli innoittajana kankaiden syntyprosessissa. Elissa Aallon Patio-kangas vie ajatukset tuolloin juuri valmistuneen yhteisen kesähuvilan, ns. Koetalon suojaisalle sisäpihalle.

Iloisenkirjavassa näyttelyssä on esillä lukuisia esimerkkejä näiden kankaiden alkuperäisistä ja myöhemminkin painetuista variaatioista. Esiteltävä aineisto on koottu museon kokoelmista.

Näyttely on avoinna Alvar Aalto Shopin aukioloaikojen puitteissa maanantaista perjantaihin klo 10-17 ja lauantaisin 10-14.

Tapahtuman järjestäjä
Alvar Aalto -säätiö
0504692321
Tapahtuman osoite
Kauppakatu 14, 40100 Jyväskylä
Tapahtuman kaupunginosa: