Skip to main content
Image
Wivi Lönn ja Hanna Parviainen
30.10.2021 13.00

Luentotilaisuus: Wivi Lönn ja Hanna Parviainen

Arkkitehti Wivi Lönnin ja kauppaneuvos Hanna Parviaisen vaiheista kertomassa Kristiina Markkanen ja Jussi Jäppinen.

Arkkitehti Wivi Lönnin syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuotta ennakoiden on tänä syksynä ilmestynyt kaksi teosta, jotka käsittelevät Suomen ensimmäisen naisarkkitehdin elämää ja hänen vaiheitaan jyväskyläläisen kauppaneuvoksen Hanna Parviaisen kanssa. Keski-Suomen museon luentotilaisuudessa aiheesta kertomassa ovat Wivi ja Hanna, Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet –teoksen (Atena, 2021) toinen kirjoittaja Kristiina Markkanen sekä Wivi Lönn – Muistojen albumi –teoksen (Kauko Sorjosen säätiö, 2021) kirjoittaja Jussi Jäppinen. 

Yksi Wivi ja Hanna, Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet -kirjan teemoja on naisten matkailu Euroopassa viime vuosisadan vaihteen jälkeisinä vuosina. Wivi Lönn teki 14 Euroopan-matkaa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa ja yhdessä naiset tekivät 1920- ja 30-luvuilla ainakin 30 matkaa kohteinaan muun muassa Pariisin, Rooman ja Sisilian tunnetut kylpylät ja loistohotellit. Luennolla kuullaan näistä matkoista ja niihin liittyvistä seikkailuista.

Jussi Jäppisen kirjassa käsitellään yhtenä osana Hanna Parviaisen merkitystä ja vaikutusta Wivi Lönnin arkkitehtisuunnitteluun. Hannan ansiosta Wivin työpöydälle ilmestyi runsaasti teollisuusmiljööseen liittyviä rakennuspiirustuksia, erityisesti Säynätsalossa. Luennolla luodaan katsaus myös heidän elinpiiriinsä ja 1910- ja 1920-lukujen Jyväskylään.

Luentotilaisuuteen on vapaa pääsy. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Parviaisten sukuseura ry:n sekä Atena Kustannuksen kanssa.

Event organizer
Keski-Suomen museo
014 2664346
Event address
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä