Skip to main content
Avoinna 29.6.-1.8.2021 ti-su klo 11-18, ma suljettu

Hand/Machine

Mikä on käsityön arvo tulevaisuudessa, kun kaikki koneellistuu, kysyy Mari Nurmenniemi pienoisnäyttelyssään Suomen käsityön museon luentosalissa 29.6.–1.8.2021.

Hand/Machine – Yksi ja kolme tikkuröijyä -näyttely rakentaa yhteyttä menneen ajan, nykyisyyden ja tulevaisuuden välille esittämällä sarjan samanlaisia, mutta eri tavoin – käsityönä ja teollisesti – valmistettuja neulepaitoja.

Ajatus projektiin lähti liikkeelle, kun Mari Nurmenniemi tutki kotimaakuntansa käsityöperinteitä ja tutustui Hailuodon perinneneuleeseen. Keväällä 2019 Nurmenniemi haastatteli hailuotolaisia perinneneuleen tekijöitä, ja huomasi ettei nuoria perinteenjatkajia juuri ollut. Projektin teemaksi muodostui kysymys, onko käsityöllä arvoa ja sijaa tulevaisuudessa, kun valmistusprosesseja automatisoidaan yhä enemmän?

Nurmenniemi valmisti kolme neulepaitaa: yhden käsin neuloen, yhden manuaalisella neulekoneella ja yhden automaattisella neulekoneella yhteistyössä Tilburgin TextielLabin kanssa Hollannissa. Näyttelyssä on esillä paitasarjan lisäksi videomateriaalia tekoprosesseista sekä hailuotolaisen Eila Rantasuomelan neuloma tikkuröijy. Työ havainnollistaa valmistustapojen eroavaisuuksia ja kehottaa kävijöitä pohtimaan voiko koneellisesti valmistettuja neulepaitoja kutsua tikkuröijyiksi?

Event price

Pääsymaksut:
- aikuiset 8€
- eläkeläiset 6€
- opiskelijat 4€
- alle 18-vuotiaat maksutta.

Perjantaisin vapaa pääsy.

Event organizer
Suomen käsityön museo
0142664370
Event address
Kauppakatu 25, Jyväskylä