Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nuoret istuskelevat Veturitallien edustalla - kuva jaloista

Nuorisotyön blogi

Uusin blogikirjoitus

Verkkonuorisotyö nuorten näkökulmasta – opinnäytetyö Jyväskylän nuorten verkkonuorisotyön palveluiden käytöstä

Kuva
kuvituskuva: tietokoneen näppäimistö ja hiiri

Tein tutkimuksellisen opinnäytetyön aiheesta verkkonuorisotyö nuorten näkökulmasta toimeksiantajana Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut.

Kun et tiedä mitä tehdä, osallistu! 

Kuva
kuvituskuva Nuorten talon roll-upista

Osallisuus on pop! Mutta sen sisältö on yhtä moninainen kuin koko pop-kulttuuri: osallisuus on keino, tavoite, toimi, väline ja palvelu. Osallisuuden tavoitteena puhutaan usein olevan syrjäytymisen ehkäisy, yhteiskunnan tasa-arvon edistäminen tai yksilön hyvinvoinnin kasvattaminen.

Kokemuksia harjoittelusta Nuorten talo -hankkeessa

Kuva
Kuva Asemakatu 4 -rakennuksesta

Hei! Olen Severi ja olen nyt ollut kuusi viikkoa tekemässä harjoittelua Nuorten talo -hankkeelle. Olen nähnyt ja oppinut paljon näiden viikkojen aikana, ja haluaisin hieman jakaa kokemuksia ja mielipiteitä aiheesta. 

Jos tekisimme toisin

Kuva
Kuvassa nuori katsoo huppari päällä alikulkusillalla vasemmalle

Nuorten palveluissa huudetaan monessa kohtaa resurssipulaa. Esimerkiksi nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat liian vähäiset tarpeeseen nähden. Jonot ovat pitkiä ja nuorten kannattelu jää liian usein sellaisten ammattilaisten varaan, joiden perustehtävää olisi jokin muu.

Koska se NUORI <3

Kuva
Nuori kadulla istumassa, nojaten seinään, energiajuomatölkki kädessä

Nuorilähtöinen palvelujärjestelmä ymmärtää nuoren elämänvaiheen erityisyyden taitekohtana lapsuudesta aikuisuuteen – aikana, jolloin kasvetaan huolettomasta huolehdittavasta asteittain kohti oman elämän vastuunkantajaa ja kiinnitytään perheen ohella yhteiskuntaan.

Nuorten taloa rakentamassa.

Kuva
nuori mies katsoo maski kasvoilla kameraan, kädet taskuissa

Syyskuussa istuin Tietotalon kahvilassa ja mietin, kuinka innostus tuntui kuplivana tunteena vatsassa. Jyväskylässä oltiin ottamassa kunnianhimoista askelta nuorten palveluissa ja minut oli kutsuttu mukaan. Kuinka jännittävää!

Miksi nuorisovaltuustoon?

Kuva
nuorisovaltuuston hallitus kaupungintalolla poseeramassa hauskasti kameralle

Miten nuoret vaikuttavat? Missä he vaikuttavat? Pääsevätkö nuoret vaikuttamaan? Onko se mielenkiintoista? Nämä asiat minulla pyörivät päässäni, kun lähdin mukaan opiskelijakunnan kautta nuorisovaltuuston eli nuvaan.

Hyvinvointia kädentaidoilla -leirin tunnelmia ja kokemuksia

Kuva
Hauskoja askarreltuja hahmoja kädentaitoleiriltä

Kädentaidot lisäävät hyvinvointia. Ja tähän vallitsevaan maailmantilanteeseen nähden hyvinvointiin kannattaa ja tulisikin panostaa. Ei ole siis ihmekään, että kolmasosa suomalaisista nikkaroi, neuloo, maalaa, askartelee tai tekevät muutoin kädentaitoa vaativia tuotoksia.

Pride-viikko juhlistaa moninaisuutta ja kysyy miten tukea sateenkaarinuorta

Kuva
sateenkaaren värinen sydän käsissä

Tällä viikolla juhlittaisiin monin tavoin Jyväskylän Pride-viikkoa, mutta kuten niin monen muunkin tapahtuman kohdalla, koronaviruksen takia tämäkin tapahtuma on jouduttu perumaan. Vaikka kokoontuminen ei onnistu, on yhteisöllisyyden korostaminen muilla tavoin mahdollista.

Ruokakassi: sosekeittoa ja sosiaalista tukea

Kuva
Iloinen naishenkilö esittelee nuorille jaettavia ruokakasseja.

Koronaviruksen ja poikkeustilan myötä Suomi ja koko maailma kääntyivät hetkeksi päälaelleen. Myös Jyväskylän Nuorten taidetyöpajan toiminta siirtyi etäohjaukseen ja uusia toimintatapoja alettiin luoda välittömästi.

Työkokeilussa nuorisopalveluilla – osaksi etänä

Kuva
Discord älypuhelimessa - kuva otettu ylhäältä

Aloitimme tammikuun puolessa välissä työkokeilun Jyväskylän nuorisopalveluilla. Päädyimme työkokeiluun, sillä meitä kumpaakin kiinnostaa ala. Työtehtävät kyseisellä alalla ovat myös monipuolisia ja se teki työskentelystä mieluista. 

Virtuaalistartti on auttanut pitämään rutiinia arjessa

Kuva
Nuorten taidetyöpajan starttipajan blogi - kuvituskuva

”Hallitus on tehnyt linjauksia Korona-tilanteeseen liittyen ja työpajatoiminta on tämän johdosta tauolla ainakin 18.3.-13.4.2020 välisen ajan”.  Näin alkoi viestini starttipajan nuorille 17.3.2020. Samaan aikaan tuota kirjoittaessani mietin, että miten tästä eteenpäin.

Nuorilla pyyhkii hyvin – melkein kaikilla! 

Kuva
Kaksi henkilöä toistensa halauksessa

Kun tutkitaan eri tilastoja ja mittareita, voidaan todeta, että nykynuorisolle menee tosi hyvin. Kouluterveystutkimus ja nuorisotutkimukset osoittavat nuorten olevan niin sanotusti hyvässä hapessa. Tämä on hieno asia! Suurin osa nuorisosta voi hyvin, he pärjäävät koulussa ja kotona.

Kuntarajat ylittävää nuorisotyön digiloikkaa Keski-Suomessa

Kuva
Kuntarajat ylittävää nuorisotyön digiloikkaa Keski-Suomessa -blogin kuvituskuva

Istun torstaina 16.4. alkuillasta kotini yläkerrassa etäkonttorissa ja laitan kuulokkeet päähän. Avaan Discordin ja klikkaan itseni Muuramen nuorisopalveluiden serverille.

Aamulenkeistä rytmiä arkeen – etsivä nuorisotyöntekijä etätöissä

Kuva
Tuuli Rissasen blogikirjoitus - kuvassa auringonlasku järvellä

Herätyskello piippaa korvani juuressa, kello on 06:21. Venyttelen nopeasti, nousen sängystä ja hiivin hiljaa puolisoani herättämättä ja suljen makuuhuoneen oven perässäni. Vedän juoksuvaatteet päälle, lenkkarit jalkaan ja astun pirteään pakkasaamuun.

Tule lukemaan Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen työntekijöiden, yhteistyökumppaneiden sekä jyväskyläläisnuorten ajatuksia.